00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Studené, teplé, neutrálne svetlo, ktoré je to najvhodnejšie?

Existujú tri štandardné varianty teploty svetla LED žiaroviek, ktoré je potrebné zvážiť pred samotným nákupom. V nasledujúcich riadkoch vám pomôžeme pochopiť rozdiely medzi týmito základnými teplotami a ako vybrať to najvhodnejšie svetlo pre rôzne prostredia.

Existujú tri štandardné varianty teploty svetla LED žiaroviek, ktoré je potrebné zvážiť pred samotným nákupom. V nasledujúcich riadkoch vám pomôžeme pochopiť rozdiely medzi týmito základnými teplotami a ako vybrať to najvhodnejšie svetlo pre rôzne prostredia.

 
LED žiarovky majú tri rôzne farby svetla líšiace sa od seba na základe teploty a to sú:
  • Teplé svetlo: farebná škála od žltej, oranžovej, červenej po teplú bielu v závislosti od zvolenej teploty. Najbežnejším typom je žiarovka s teplotou 2700 K. Toto spektrum svetla pripomína žiarenie pouličných lámp.

  • Studené svetlo: odtiene farieb, ktoré začínajú od studenej bielej po svetlo modrú a modrú, vždy v závislosti od zvolenej teploty. Najbežnejším typom je 6400 K. Jedná sa o veľmi podobný typ ako je denné svetlo (5500 - 6500 K).

  • Neutrálne svetlo: klasický biely farebný tón, pri ktorom sa spektrá teplého aj chladnejšieho svetla stretávajú a uniformujú vo veľmi jednotnej bielej farbe. Obvykle má tento typ teplotu zodpovedajúcu 3 000 K alebo 4 000 K.

Je lepšie teplé alebo studené svetlo?

Vnímanie prostredia rôznymi druhmi svetla je čisto psychologické, avšak v závislosti na zvolenom modeli môžeme viac zvýrazniť detaily, získať relaxačný efekt alebo prirodzené energizujúce svetlo potrebné pri sústredení. Pokračujte v čítaní a zistite, kam je vhodné umiestniť LED žiarovky či pásiky v závislosti od potreby a využitia.
  • Teplé svetlo: Perfektné do spálne, obývacej izby a relaxačných priestorov
Teplé žiarovky sú v našich domovoch najbežnejšie. Toto svetlo dokáže navodiť príjemnú upokojujúcu atmosféru a je ideálne ho umiestniť do spální, obývacích izieb, hál, salónikov. Takéto svetlá často nájdeme aj v kanceláriách, pretože teplé spektrum príliš neunavuje oči a je vhodné do prostredí, kde trávime väčšinu času. Teplé svetlo vyžarujú všetky modely s farebnou teplotou nižšou ako 3000 K.
  • Neutrálne svetlo: Perfektné do kuchyne aj kúpeľne

Spravidla sú svietidlá s neutrálnym svetlom inštalované v priestoroch vyhradených na čítanie a štúdium. Môžu byť tiež umiestnené v kúpeľniach a kuchyniach, na miestach, kde potrebujeme dobre vidieť.

Neutrálne svetlo je jedným z najpoužívanejších, pretože neunavuje oči a stále zaručuje možnosť sústrediť sa. Najčastejšie sa kupujú modely s hodnotou  3000 K s mierne teplejšími odtieňmi, tie sú určené na odpočinok. Žiarovky s hodnotou 4000K až 5300 K so žiarivejšími farbami zas na lepšie čítanie.

  • Studené svetlo: garáže, sklady, verejné miesta

Ako posledná možnosť sú úsporné LED žiarovky so studeným svetlom, ktorých odtiene sú niekedy veľmi chladné, takmer podobné arktickej modrej. Z dôvodu svojej veľmi žiarivej farbe v rozmedzí 5 000 K až 6 500 K a absencii teplých tónov je takéto svetlo vynikajúce na osvetlenie väčších priestorov ako sú sklady, supermarkety, nemocnice, obchodné priestory, kde potrebujeme zreteľne vidieť ľudí a predmety. 

Neodporúčajú sa však do obytných priestorov, pretože v malých miestnostiach môže byť pre oči nepríjemný sklon k studenej bielej farbe.  Príliš studená teplota môže v miestnosti vytvárať priveľmi silné a ostré tiene.

     
 

Ako nasmerovať svetlo pre dosiahnutie najlepších výsledkov?

Ďalším dôležitým faktorom je určite smer svetla. Osvetlenie zhora nadol je vhodnejšie v kuchyni alebo tam, kde musíte vykonávať činnosti vyžadujúcu sústredenie (varenie, jedlo, rozprávanie) Najlepšou voľbou je inštalácia neutrálnej žiarovky, aby ste získali viac detailov.

Naopak, zdroj, ktorý osvetľuje zdola nahor, je lepšie inštalovať do miestností, kde chcete zabrániť vytváraniu tieňových oblastí alebo oslneniu v dôsledku príliš priameho svetla. Tu je žiadúce inštalovať teplé svetlo.

Ak zvažujete kúpu LED žiaroviek pre váš domov alebo kanceláriu, dúfame, že sme vám pri výbere teploty zdroja uľahčili vaše rozhodovanie.

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky