00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Koľko svietidiel je dobré inštalovať do jednotlivých izieb?

Premýšľate, či do kuchyne kúpiť dve, alebo tri svietidlá? Či detská izbička bude riadne osvetlená, keď tam bude luster a dve lampičky? Spísali sme pre vás jednoduchý návod, ako si spočítať množstvo svetla v jednotlivých izbách, tak aby ste si neničili oči, ale tiež nedochádzalo k presvieteniu.

Premýšľate, či do kuchyne kúpiť dve, alebo tri svietidlá? Či detská izbička bude riadne osvetlená, keď tam bude luster a dve lampičky? Spísali sme pre vás jednoduchý návod, ako si spočítať množstvo svetla v jednotlivých izbách, tak aby ste si neničili oči, ale tiež nedochádzalo k presvieteniu. 

Zásadné je poznať počet lumenov a veľkosť izby

V súčasnej dobe sa v súvislosti s osvetlením spomína hlavne dizajn a úspornosť. Ale rovnako tak dôležité je mať osvetlenie, ktoré poskytne dostatok svetla. A to či už ide o populárne LED svietidlá, alebo svetlá, ktoré budú mať ako zdroj halogénové žiarovky či kompaktné žiarivky, čiže úsporky.
V minulosti sa pri nákupe svetelných zdrojov skúmal predovšetkým výkon, teda počet wattov. Dnes už je rozhodujúcim parametrom svetelný tok, ktorý je definovaný počtom lumenov. Tento údaj zistíte na škatuľke každej žiarovky.
Potom budete ešte potrebovať poznať plochu izby a jej účel, je logické, že v kuchyni bude potreba viac svetla než napríklad v garáži. Dobrým vodítkom je nasledujúca tabuľka (zostavená podľa noriem ČSN):
 

 Intenzita osvetlenia v luxoch

Priestory pre osvetlenie

50 lx

pivnica

75 lx

parkovacie priestory a garáže

100 lx

komunikačné priestory, chodby, skladiská

150 lx

schodiská, predsiene so zrkadlami, garáže s dieľnou

200 lx

špajze, šatne, kúpelne, toalety, jedálne

300 lx

čítanie, detská izba, herňa, učebňa, kancelárie

500 lx

kuchynské linky

 

Množstvo svetla je nutné rozdeliť do viacerých svietidiel

Z vyššie uvedeného teda vyčítate počet luxov a potom stačí len túto hodnotu vynásobiť počtom štvorcových metrov a zistíte počet lumenov. Napríklad pre detskú izbu s rozlohou 10 m² tak bude potrebné okolo 3000 lumenov. Tento údaj samozrejme rozpočítajte medzi viacero svietidiel, najčastejšie medzi luster, 2 lampičky (na stole a nad posteľou) a napríklad ešte bodovku nad hracím kútikom.
 
Samozrejme nemusíte si všetko prepočítavať, existujú aj odporúčané hodnoty pre čoraz viac obľúbené LED svietidlá. Pre kuchyňu a pracovňu odborníci radia LED osvetlenie o pomernom výkone 4W / m², o niečo menej 2 až 3W / m² pre obývaciu izbu, kúpeľňu, detskú izbu, spálňu a s prihliadnutím na bezpečnosť aj pre schodisko. Pre chodbu a pivnicu postačí 1 až 2 W / m².
A ešte posledná rada na záver, pri plánovaní osvetlenia nezabudnite vziať do úvahy aj tvar miestnosti, rozvrhnutie okien, výmaľbu a svetlosť / tmavosť nábytku.
 
moderní stropní svítidloLED osvětlení pokojemoderní lustr

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky