00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Jednoduchý návod na inštaláciu svietidla

Zaobstarali ste si domov nové svetlo a chcete si ho inštalovať svojpomocne? Ak nie ste úplný elektroamatér, malo by to byť jednoduché. Pre istotu si tu môžete prečítať stručný návod ako postupovať, aby inštalácia vášho nového svietidla bola úspešná a hlavne čo najviac bezpečná.

Zaobstarali ste si domov nové svetlo a chcete si ho inštalovať svojpomocne? Ak nie ste úplný elektroamatér, malo by to byť jednoduché. Pre istotu si tu môžete prečítať stručný návod ako postupovať, aby inštalácia vášho nového svietidla bola úspešná a hlavne čo najviac bezpečná.

Čo budete pri inštalácii svietidla potrebovať?


Pri inštalácii svietidla si pripravte k ruke 2 veľmi dôležité veci - skúšačku na elektrinu a izolovaný elektrikářský skrutkovač. Ak sa chystáte inštalovať svetlo vo výške, vezmite si k sebe aj bezpečný rebrík či stoličku.

Bezpečnosť na prvom mieste

Pred inštaláciou svietidla vypnite poistky. Ak si nie ste istí, ktorý spínač patrí k okruhu s lustrom, odporúčame vypnúť všetky poistky naraz pomocou hlavného ističa. S elektrickým prúdom si neradno zahrávať a ak sa na odbornú prácu s odhalenými elektrickými vodičmi necítite, zverte radšej inštaláciu lustra odborníkom.

Držte sa farieb vodičov a neurobíte chybu

​​​Ak ste sa uistili, že je elektrina bezpečne vypnutá, môžete sa pustiť do samotnej inštalácie svetla. Bude potrebné prepojiť vodiče, ktoré vedú zo steny s tými, ktoré sú súčasťou lustra.
Ak sa chystáte inštalovať luster či nástenné svietidlo do novostavby alebo nového bytu, nebudete mať žiadny veľký problém. Nájdete tu 3 farebne odlíšené drôty - fázový v čiernej či hnedej farbe, nulový v modrej farbe a kábel ochranný, ktorý bude žltozelený. U starších domov môžu za múrmi viesť iba dva drôty - fázový a nulový. Ak si nie ste istí, ktorý kábel je ktorý alebo sú nejasne označené, nahoďte poistky a opatrne vyskúšajte za pomocou skúšačky, do ktorého kábla ide prúd. Ten, ktorý bude svietiť, bude kábel fázový.
Nezabudnite potom poistky opäť vypnúť!

Spojte to!

Pokiaľ máte elektrinu bezpečne vypnutú, môžete sa pustiť do spájania. V tele svietidla nájdete káble v rovnakých farbách. Tie prepojte s káblami, ktoré vedú zo steny a je hotovo. V prípade, že inštalujete svetlo v priestoroch, kde sú k dispozícii len fázový a nulový vodič, prepojte ich s týmito vodičmi vo svietidle a zostávajúci uzemňovací kábel upevnite tak, aby sa nedotýkal s inými drôtmi a starostlivo ho zaizolujte. Ak by ste tak neurobili, došlo by ku skratu.

Káble v čokoláde? Nečudujte sa ...

V praxi sa tiež často stretnete s tým, že vo svietidle nebudú káble samostatne, ale budú zapojené do tzv. Čokolády. Čokoláda alebo lustrová svorkovnica umožňuje prepojenie káblov pomocou medenej trubičky vovnútri. Poskytuje tak lepšiu tepelnú ochranu. Do otvoru označeného L zapojte fázový kábel a do otvoru označeného N kábel nulový. Zaistite káble skrutkou pomocou izolovaného elektrikárskeho skrutkovača.

Svieti?

Ak sa vám podarí kábel prepojiť, stačí potom už len pripevniť krytku lustra či upevniť svietidlo pomocou skrutiek či hákov k stropu alebo ku stene.To či sa vám zapojenie podarilo overíte ľahko. Nahoďte poistky a skúste rozsvietiť.

Inštalácia svetla je rovnako ako každá práca s elektrinou riziková, ak máte pochybnosti, prenechajte naozaj radšej inštaláciu vášho nového svietidlá elektroinštalatérovi.

Dúfame, že s našim návodom si pri inštalácii vášho vysnívaného svietidlá hravo poradíme. Ak budete potrebovať poradiť nielen s inštaláciou, neváhajte sa obrátiť na našich odborníkov. Príďte za nami osobne na predajňu alebo sa ozvite na email info@dekolamp.cz.

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky