00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Druhy a použitie pätíc

V našej ponuke nájdete veľkú škálu žiaroviek najrôznejších druhov. Pre to, aby žiarovka správne fungovala a bolo možné ju správne inštalovať do objímky, je nutné poznať druh a veľkosť pätice. Ako sa od seba jednotlivé pätice líšia a pre ktoré svietidlá sú vhodné?

V našej ponuke nájdete veľkú škálu žiaroviek najrôznejších druhov. Pre to, aby žiarovka správne fungovala a bolo možné ju správne inštalovať do objímky, je nutné poznať druh a veľkosť pätice. Ako sa od seba jednotlivé pätice líšia a pre ktoré svietidlá sú vhodné?

Skrutkovacie pätice

Pätice so závitom sú najčastejšie používaným typom pätice. Písmeno E v názve odkazuje k vynálezcovi žiarovky, ktorým bol Thomas Alva Edison. Číslo v názve je potom veľkosť závitu v milimetroch. Žiarovka sa do týchto závitov upevňuje skrutkovaním.

E27 - najčastejšie používaný typ bežnej pätice (závitu). Stretnete sa s ňou pri bežných svetlách v interiéri aj exteriéri. S touto päticou sa vyrábajú LED žiarovky, halogénové žiarovky aj dizajnové žiarovky. Spravidla sa jedná o žiarovky pre napätie 230 V, možno však nájsť aj žiarovky s touto päticou pre nízke napätie 24 V. Často sa táto pätica označuje ako "veľký Edisonov závit".

E14 - menšia pätica E14 je tiež nazývaná "malý Edisonov závit" a alebo familiárne "miňonka". Používa sa do dekoračných svietidiel, lampičiek alebo do digestorov. Žiarovky so závitom E14 sa vyrábajú v mnohých tvaroch a v ponuke nájdete aj dizajnové žiarovky s filamentovým vláknom. Pre prevádzku týchto žiaroviek je potreba príkon 25 W alebo 40 W. Samozrejmosťou sú aj úsporné LED žiarovky s označením E14.
Patice E27Patice E14

Bajonetové pätice

Bajonetové pätice sa od pätice so závitom líšia tým, že žiarovka sa do nich neskrutkuje, ale upevňuje sa zasunutím výstupkov do objímky a pootočením. Bajonetových pätíc je celý rad. V našej ponuke nájdete bajonetové pätice týchto druhov:

GU10 - najčastejšie používaná bajonetová pätica. Je typická tým, že má 2 symetrické výstupky s rozstupom 10 mm, ktoré sa zasúvajú do objímky. Písmeno G v názve sa vzťahuje k anglickému pomenovaniu typického tvaru žiarovky. Žiarovky s touto päticou pracujú s napätím 230 V.
V ponuke nájdete halogénové žiarovky aj LED žiarovky s päticou GU10. Vyberať tiež môžete z inteligentných žiaroviek od značky Philips Hue, ktoré vedia aj meniť teplotu svetla, stmievať sa alebo svietiť vo farebnom spektre RGB.
Patice GU10

Kolíkové pätice

Tieto pätice sa využívajú spravidla pri žiarivkách alebo halogénových žiarovkách. Môžu sa tiež označovať ako jednopäticové.

G13 - Pätica s týmto označením je typická pre použitie do žiariviek. Najčastejšie sa jedná o typ starších žiariviek T8. Žiarivky sú vhodné pre osvetlenie pracovného priestoru v kanceláriách alebo skladových priestoroch. V našej ponuke nájdete kvalitné LED žiarivky od značky Philips.


Patice G13

G5 - pätica s označením G5 sa používa pre žiarivky s označením T5. Tieto žiarivky sú modernejším typom tohto druhu osvetlenia. Sú vhodné pre osvetlenie pracovnej plochy, kancelárií, skladov alebo predajní.
 

Patice G5

S14 - pätice s týmto označením sa taktiež využívajú pre žiarivky. Špeciálne pre úsporné žiarivky typu LED.
 
 

Ostatné zásuvné pätice

Oproti skrutkovacím, bajonetovým či kolíkovým päticiam sa pri týchto špeciálnych druhoch výstupky na telese pätice do otvorov v objímke iba zasúvajú. Ich použitie je široké a stretnete sa s nimi ako v centrálnych svietidlách, tak aj v menších svietidlách, ako sú lampičky či bodové osvetlenia.

GU5.3 - táto pätica je známa tiež ako MR16. S objímkou ​​sa spája pomocou 2 výstupkov (tzv. pinov), ktoré majú rozstup 5,3mm. Pätice tohto typu sú spravidla určené pre napätie 12 V. Bežne sa tieto pätice používajú pre bodové svetlá. Vo väčšine prípadov sú s touto päticou vyrábané žiarovky s označením LED.
 
Patice GU5.3

G9 - žiarovka menších rozmerov pre použitie v svietidlách nad zrkadlá, v dizajnových svietidlách a všade tam, kde je potreba úspora priestoru. V sortimente nájdete halogénové aj LED žiarovky G9. V telese pätice sú 2 piny s rozstupom 9 mm.

G4 - pätica s pinmi s rozstupom 4 mm. Táto pätica je určená pre osvetlenie zrkadiel, knižníc a alebo výklenkov. V našej ponuke nájdete žiarovky s päticou G4 od značky Philips.

G53 - pätica s týmto označením sa využíva najčastejšie pre vnútorné bodové alebo reflektorové svetlá.

G24 - žiarovky s týmto označením majú 2 - 4 piny. Používa sa na osvetlenie obchodných priestorov, v chodbách bytových domov a alebo pre podhľadové svietidlá.
Patice G9Patice G4Patice G24Patice G53

R7S - špeciálny druh pätice. Je vhodná pre použitie vo stojacích lampách a v špeciálnych dizajnových svietidlách. Pätica vznikla pre halogénové výbojky, ale dnes už je možné použiť aj úsporné LED žiarovky.

2G11; S14 a TL5 - pätice vhodné pre žiarivkové svietidlá.


Informáciu o tom, akú päticu pre svietidlo, nájdete vždy uvedenú v produktovom popise pri výrobku. Ak by ste aj napriek tomu váhali, akú žiarovku zvoliť, neváhajte sa na nás obrátiť alebo nás navštíviť vo vzorkovni a výdajni v Malackách alebo showroome na Křenovej ulici v Brne.
 

Prezrite si taktiež kompletnú ponuku žiaroviek s rôznými druhmi pätíc >>>


 

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky