00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Aké osvetlenie zvoliť do kuchyne s kuchynským ostrovčekom?

Kuchyňa s otvoreným priestorom na varenie a prípravu pokrmov uprostred je módnym a veľmi funkčným riešením, ktoré je stále obľúbenejšie. Kuchynský ostrovček skvele funguje vo veľkých priestranných kuchyniach, ako aj v menších kuchyniach spojených s obývacou izbou. Aké lampy zvoliť nad kuchynským ostrovčekom? Ak hľadáte odpoveď na túto otázku, sme tu pre vás!

Kuchyňa s otvoreným priestorom na varenie a prípravu pokrmov uprostred je módnym a veľmi funkčným riešením, ktoré je stále obľúbenejšie. Kuchynský ostrovček skvele funguje vo veľkých priestranných kuchyniach, ako aj v menších kuchyniach spojených s obývacou izbou.
Aké lampy zvoliť nad kuchynským ostrovčekom? Ak hľadáte odpoveď na túto otázku, sme tu pre vás!

Kuchynský ostrovček a výber osvetlenia - čo je potrebné vziať do úvahy?

Kuchynský ostrovček, teda stredná časť kuchyne, slúži ako pracovná plocha na prípravu surovín na varenie či dokončovanie pokrmov, v niektorých prípadoch môže byť v ostrovčeku zabudovaná aj varná doska či dokonca drez. Jedná sa o miesto, ktoré plní niekoľko funkcií súčasne a preto je dôležité, aby bolo dostatočne osvetlené. Vzhľadom na umiestnenie tejto časti kuchyne je najlepším riešením stropné osvetlenie, vďaka ktorému bude svetlo dopadať priamo na pracovnú plochu.

Pred výberom svietidiel na osvetlenie kuchynského ostrovčeka musíte vziať do úvahy niekoľko dôležitých aspektov. Pri výbere osvetlenie by malo byť jasno v tom, či bude ostrovček fungovať len ako zóna na prípravu jedla a odpovedať by sme si tiež mali na otázku, či bude ostrovček zároveň slúžiť ako bar a jedálenský stôl, kde členovia domácnosti raňajkujú, poprípade i večerajú.
 V každom z týchto prípadov musíte zvoliť iný typ osvetlenia. Mierne a atmosférickej svetlo sa osvedčí, ak je stredová časť kuchyne hlavne miestom kde budete jedávať. V pracovnej zóne je však lepšie zvoliť silnejší a menej rozptýlený zdroj svetla.
Pri výbere vhodného osvetlenia do kuchyne zoberte vždy do úvahy aj materiál, z ktorého je svetlo vyrobená. Kuchyňa je miestnosť, v ktorej je prítomná vlhkosť aj prskaúci  tuk, takže je nevyhnutné, aby bol povrch svietidiel odolný voči škvrnám a ľahko sa čistil. Textilné tienidlá teda radšej umiestnite do obývacej izby či do spálne a do kuchyne vyberte sklenené alebo kovové svietidlá.Aké sú teda možnosti osvetlenia kuchynského ostrovčeka?
  • Závesné lustre
Závesné lustre sú obľúbeným typom osvetlenia, ktoré dostanú kuchynský ostrovček do popredia záujmu. Pôsobivé modely so zaujímavým dizajnom sú nielen pastvou pre oči, ale aj vám pomôžu túto zónu efektívne osvetliť.
Pamätajte, že lustre väčších rozmerov sú skvelou voľbou predovšetkým do priestrannejších interiérov, kde môžu dostatočne vyniknúť.

Dôležité je, aby závesný luster bol umiestnený dostatočne vysoko nad pracovnou plochou a neprekážal pri bežnom pohybe. Z tohto dôvodu sú závesné lustre perfektnou voľbou do miestností s vyššími stropmi.
 
  • Bodové svetlá pre útulnejší interiér
Pre kvalitné osvetlenie ostrovčeku v menšom interiéri sú perfektné bodové smerovateľné svetlá. Je to veľmi praktické riešenie, vďaka ktorému ušetríte veľmi cenný priestor. Vďaka tomu, že bodovky zaberajú minimálne miesto v priestore, je možné ich bez problémov nainštalovať do miestností so sadrokartónovým podhľadom či so zníženým stropom.

Moderné bodové osvetlenie v ponuke Dekolampnadčasový dizajn, ktorý len tak nevyjde z módy. Hodí sa do súčasných minimalisticky riešených kuchýň, ako aj do klasicky riešených interiérov.

Koľko svetiel inštalovať pre dostatočné osvetlenie kuchynského ostrovčeka?

Pri výbere osvetlenia nad kuchynský ostrovček je samozrejme nutné vziať do úvahy aj počet svietidiel, vzdialenosť, na ktorú majú byť namontované a v prípade závesných lámp tiež dĺžku lanka.
To je veľmi dôležité, pretože lustre nad ostrovčekom v kuchyni by vám nemali prekážať pri práci alebo konverzácii. Namiesto toho musia rovnomerne osvetľovať povrch dosky stola, aby nedošlo k nežiaducemu zatieneniu.Vzdialenosť zaveseniea jednotlivých lámp, závisí od dĺžky kuchynského ostrovčeku a veľkosti a počtu lustrov samotných. Ak máte malý bar, môže stačiť bodovka so štyrmi pohyblivými reflektormi alebo dve malé závesné lampy. V prípade väčších ostrovčekov bude funkčným riešením inštalácia troch veľkých závesných lustrov alebo štyroch menších.

Pamätajte, že svietidlá by mali byť pripevnené v rovnakých vzdialenostiach, pričom by mala byť zachovaná proporcionálna vzdialenosť od okraja dosky stola na obidvoch stranách ostrovčeku.
Ďalším aspektom, ktorý treba zvážiť je dĺžka závesu. Najlepšou možnosťou je zvoliť si model lustra s nastaviteľnou dĺžkou kábla, ktorý si môžete sami prispôsobiť svojim potrebám a možnostiam interiéru. Ak je váš kuchynský ostrovček určený na prípravu jedla, varenie alebo umývanie riadu, zaveste svietidlá radšej o niečo vyššie. Na druhú stranu si môžete pokojne dovoliť dlhší záves nad barom alebo ostrovčekom, ktorý slúži ako stôl.
Do industriálnej kuchyne voľte kovové svietidlá, pokiaľ možno s odhalenou žiarovkou. Atmosféru loftu zdôraznia tiež jednoduché lustre s černým geometrickým alebo prelamovaným tienidlom.

 Premýšľate nad tým, aké osvetlenie zvoliť pre glamour kuchyňu? Kuchyňa s mramorovou doskou a elegantnými dlaždicami by mala byť doplnená robustnými svietidlami z priehľadného skla alebo štýlovými lampami so vstavanými LED modulmi. Takéto svietidlá budú zdôrazňovať luxusný štýl interiéru.

Moderná funkčná kuchyňa vyžaduje minimalistické osvetlenie a preto jednoduchý biely ostrovček osvetlíte najlepšie so svietidlami so striedmym dizajnom. Voľte tiež nenápadné farby.
Vo vidieckych a vintage zariadených kuchyňách, kde dominuje biela farba v kombinácii s dreveným dekorom, sa budú dobre vynímať retro keramické lustre a klasické závesné svietidlá s krémovým alebo bielym tienidlom.

Už viete, ktorá lampa dokonale osvetlí ostrovček vo vašej kuchyni? Pozrite sa na ponuku na Dekolamp.sk a nájdite si svietidlá, ktoré budú vašej kuchyni čo najlepšie pristane ešte dnes.

Produkty k článku:

doprava ZADARMOPhilips Hue 40339/31 / P6 LED závesné svietidlo Fair 1x39W | 2200-6500K (1x)Inteligentné svetlo Philips HueÚsporná technológia LEDZáruka 3 rokyPhilips Hue 40339/31 / P6 LED závesné svietidlo Fair 1x39W | 2200-6500KKód: 84033931P6
Do vypredania zásob 1 ks
230,0 € s DPH
Šírka [mm] 148Výška [mm] 521
  • EXTRA zľava 20 %
  • s kódom: 20TOP
Výhodný nákupdoprava ZADARMOIdeal Lux 248196 LED stropné bodové svietidlo Nova 1x30W | 3150lm | 3000KÚsporná technológia LEDZáruka 3 rokyIdeal Lux 248196 LED stropné bodové svietidlo Nova 1x30W | 3150lm | 3000KKód: I248196
skladom > 10 ks
125,3 € s DPH
Priemer [mm] 154Výška [mm] 138

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky