00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Aké osvetlenie zvoliť do novostavby?

Pri plánovaní, aké svetlá nakúpiť do nového domu, je dobré pamätať na niekoľko odporúčaní. Aké to sú?

Pri plánovaní, aké svetlá nakúpiť do nového domu, je dobré pamätať na niekoľko odporúčaní. Aké to sú? 

Aby miestnosti boli dostatočne osvetlené

Svietidlo má v prvom rade prinášať svetlo, takže je určite dobré si urobiť plán alebo aj samostatný projekt, aké množstvo svetla bude v každej miestnosti potreba. Zabránite tak tomu, aby ste to niekde zbytočne s počtom svietidiel neprehnali a inde to zase nebolo poddimenzované. A ako konkrétne si to spočítať? Dôležité je poznať veľkosť miestnosti a jej účel. Napríklad pre kuchyňu je potreba viac svetla ako v spálni, kde budete relaxovať.

Spočítajte si počet lumenov

Logicky najviac svetla je potreba pre čítanie, písanie a podobné detailné práce, všeobecne sa uvádza, že do takých priestorov je potreba intenzita osvetlenia okolo 750 lux (luxov). V kuchyni či obývačke sa odporúča zhruba 250 až 500 lx, ešte menšie intenzita osvetlenia je nutná v kúpeľni, na chodbe a schodisku.
Pýtate sa, ako ale teda vypočítať, aké svetelné zdroje kúpiť? Pomôže tento vzorček: 1 lx = 1 lm / m². Keď teda poznáte veľkosť izby a počet luxov, dopočítate si koľko je potreba lumenov - táto hodnota je uvedená na krabičke zdroja. A samozrejme nezabudnite túto hodnotu rozpočítať medzi viac svietidiel.
Pokiaľ máte obavy z výpočtov, dnes už se dajú využiť služby svetelného štúdia a dobre poradí aj skúsený elektrikár. 
 
osvětlení nad jídelní stůllustr do kuchyně

Na trhu je inteligentný svetelný systém

Keď už máte predstavu, koľko svetla (v počtoch lumenov) vlastne budete potrebovať, prichádza na rad samotný výber. V súčasnej dobe je kladený veľký dôraz na úspornosť, takže odporúčame LED svietidlá. Nielen že usporíte, ale prinášajú aj rad ďalších výhod - dlhú životnosť, možnosť navoliť si farby, zapínať a vypínať diaľkovým ovládačom atď. A inteligentný svetelný systém HUE ide ešte ďalej. Napríklad dokáže synchronizovať svetlo s hudbou alebo si môžete navoliť postupné zvyšovanie intenzity svetla pri vstávaní ako príjemný budík. Áno, osvetlenie Philips HUE je drahšie a peniaze pri stavbe nového domu samozrejme riešite, ale výhodné je, že svietidlá možno do systému kupovať postupne.

Trendom je viac malých svetiel

Preč sú doby, kedy bolo jedno centrálne osvetlenie na celú miestnosť. Dnes je v obľube robiť jednotlivé svetelné kútiky. V praxi to znamená samostatný luster nad jedálenským stolom, LED pásiky nad linkou alebo napríklad veľká stojacia lampa pri gauči v obývačke. Veľmi žiadané sú tiež podhľadové bodovky. Skrátka so svietidlami sa dá v interiéri čarovať a novostavba k tomu úplne nabáda.
 
osvětlení koupelny Osvětlení do ložnice

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky