00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Ako vybrať svetlo na WC

Keď máte WC v malom priestore, výber svetla je jednoduchý. Pokiaľ je ale súčasťou kúpeľne, musíte si dať pozor na IP krytie a ochranné zóny.

Keď máte WC v malom priestore, výber svetla je jednoduchý. Pokiaľ je ale súčasťou kúpeľne, musíte si dať pozor na IP krytie a ochranné zóny.

Malá miestnosť? Stačí jedno WC svetlo

Je vaša miestnosť pre WC tak veľká, že sa v nej akurát otočíte? V tom prípade by ste mali už pri výbere svetla myslieť na šetrenie priestoru, ktorého už tak máte nedostatok. Do menších miestností stačí zaobstarať stropné svetlo na WC, ktoré by ale nemalo byť závesné, odporúčame teda prisadené stropné svetlo. To vám totiž ušetrí miesto. Vhodnou alternatívou je tiež podhľadové svetlo na wc, ktoré nenaruší ráz miestnosti a nezaberie zbytočne miesto. Vyberať môžete z výklopných aj nevýklopných typov svietidiel. Rovnako tak dobre budú na záchode vyzerať aj bodovky na wc.

Ďalšou možnosťou je nástenné svetlo na WC, ktoré je tiež vhodným variantom, keď chcete ušetriť miesto. V miestnosti takej veľkosti sa nemusíte báť, že by sa svit sústredil len na určitú časť priestoru. Svetlo sa rovnomerne rozprestrie po celej miestnosti.

Aj keď máte na WC málo miesta, môžete si priestor opticky zväčšiť. A to vďaka správnemu výberu farby svetla. Studenšie tóny vám miestnosť opticky zväčšia, naopak teplé tóny privodia síce príjemnú atmosféru, ale priestor opticky zmenšia.
 
Rozdíl mezi teplou a studenou barvou u žárovky

Pri výbere osvetlenia by ste nemali zabúdať ani na to, že doba svietenia na WC nie je príliš dlhá. Frekvencia zapínania a vypínania svetla je ale vysoká. Človek totiž navštívi WC priemerne 7-krát za deň. V prípade štvorčlennej rodiny to cez víkend, kedy sú všetci doma, môže byť okolo tridsať rozsvietení a zhasnutí denne. Do malého priestoru WC by ste tak mali voliť zdroj svetla, ktorý sa nepoškodí častým zapínaním. Vhodným riešením sú halogénové žiarovky alebo LED žiarovky, ktoré okrem odolnosti voči častému spínaniu ponúkajú aj ekonomické výhody v podobe vysokej návratnosti počiatočného vkladu.

A čo keď je WC spojené s kúpeľňou?

V dnešnej dobe nie je už zvláštnosťou, že je WC súčasťou kúpeľne. Pri výbere svetiel do tejto miestnosti ale musíte pamätať na normy a podľa nich umiestniť a zaobstarať druh osvetlenia, ktoré by malo byť čo najviac vodeodolné. Ochránite tak svoje spotrebiče i seba, pretože voda je veľmi dobrým vodičom elektrického prúdu.
 
Ochranné zóny v kúpeľni a IP krytie svetiel sú dva hlavné technické parametre, ktoré by ste mali dodržiavať kvôli svojej vlastnej bezpečnosti i komfortu. Podrobný návod, kam aké svetlo umiestniť ponúkame v našej poradni o osvetlení, ktorá sa už problémom umiestnenia svetiel v kúpeľni zaoberala.
 
Světla do koupelny a na wc

Produkty k článku:

doprava ZADARMOPrezent 67101 Pills stropné svietidlo 240mmOsvetlenie do kúpelneVhodné do vlhkého prostrediaZáruka 3 rokyPrezent 67101 Pills stropné svietidlo 240mmKód: 92067101
skladom 4 ks
47,8 € s DPH
Hĺbka [mm] 55Priemer [mm] 240
Výhodný nákupRabalux 5713 LED kúpeľňové nástenné svietidlo Betty 1x4W | 371lm | 4000K | IP44  (1x)Úsporná technológia LEDOsvetlenie do kúpelneVhodné do vlhkého prostrediaZáruka 5 rokovRabalux 5713 LED kúpeľňové nástenné svietidlo Betty 1x4W | 371lm | 4000K | IP44Kód: 98005713
Obvykle 7-14 dní
23,2 € s DPH
Šírka [mm] 30Výška [mm] 200

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky