00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Mýty a fakty II: o úsporných svetlách

Počuli ste už niekedy nejaké zarážajúce informácie o vlastnostiach, ktoré majú úsporné žiarovky a môžu napríklad škodiť vášmu zdraviu? Prinášame vám ďalší diel seriálu Mýty a fakty, ktorý vám tieto fámy osvetlí.

Počuli ste už niekedy nejaké zarážajúce informácie o vlastnostiach, ktoré majú úsporné žiarovky a môžu napríklad škodiť vášmu zdraviu? Prinášame vám ďalší diel seriálu Mýty a fakty, ktorý vám tieto fámy osvetlí. A sami uvidíte, koľko nepravdivých informácií medzi nami koluje.

Mýty o úsporných žiarovkách

Svetlo z úsporných žiarovek je tlmené a bledé

Úplný nezmysel. Tak nejako by sme popísali túto klamlivú informáciu. Kompaktné úsporné žiarovky vám ponúkajú výrobcovia v rôznych "farbách", teplotách chromatickosti. Môžete si tak vybrať také úsporné zdroje svetiel, ktoré vám môžu posvietiť podobne ako klasická žiarovka teplým bielym svetlom (2 700 kelvinov), ale aj také, ktoré do izby prinesú denné svetlo (6 500 kelvinov). Rovnako tak si môžete vyberať intenzitu. Od tlmeného až po výkonné žiariace svietidlo.
 

Používáním úsporných žiarovek vzrastú náklady na kúrenie

Túto lož o úsporných žiarovkách by ste mohli započuť v spojitosti s tým, že klasické žiarovky údajne čiastočne vykurujú izby. Pokiaľ ich teda vymeníte za úsporné, budete musieť zaplatiť viac za kúrenie. Je síce pravdou, že klasická žiarovka premení až 95% elektrickej energie na teplo, to je ale vo výsledku úplne zanedbateľné množstvo tepla, ktoré neovplyvní teplotu miestnosti. Takže ani konečné náklady na kúrenie.
 

Trvá príliš dlho, než začne úsporná žiarovka svietiť naplno

Ďalšia lož, ktorá je zrejme spojená s predchádzajúcimi typmi úsporných žiaroviek. Dnešné kompaktné úsporné žiarovky nabiehajú takmer okamžite. Táto doba zopnutia je prakticky zanedbateľná.
 

úsporná žárovka

Pravdy o úsporných žiarovkách

Úsporné žiarovky môžete bez problémov často vypínať a zapínať

Áno. Možno ste počuli túto informáciu. Možno ste počuli pravý opak. Faktom ale je, že časté spínanie nijako výrazne neovplyvňuje životnosť dnešných úsporných žiaroviek. Zdroje svetla sú totiž testované a spĺňajú požiadavky bežnej domácnosti.
 

Polopravdy na záver

Úsporné žiarovky často blikajú

Aj majster tesár sa niekedy utne, nie ale v prípade kvalitných úsporných žiaroviek. Ak ste sa dopočuli, že úsporné žiarovky nesvietia stabilne a často blikajú, je veľmi pravdepodobné, že sa jedná o menej kvalitné kúsky. Dobré kompaktné úsporné žiarovky majú vysokofrekvenčný predradník a naviac je ich svetlo zdravotne nezávadné.
 

Úsporné žiarovky sú drahé

Možno vám počiatočná investícia do žiaroviek môže prísť o niečo vyššia, keď si to ale spočítate, uvidíte, že vlastne nakoniec ušetríte. A to až 80% elektrickej energie oproti používaniu klasických žiaroviek. Počiatočná investícia sa vám vráti už asi za pol roka, ak budete používať kvalitné úsporné žiarovky.
 

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky