00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Osvetlenie do obývacej časti

Obývacia časť patrí k jednému z "najvyťaženejších miest" v domácnosti. Schádza sa tu celá rodina a určite tu aj vítate svoje návštevy. Preto si toto miesto zaslúži správne zvolené osvetlenie.

Obývacia časť patrí k jednému z "najvyťaženejších miest" v domácnosti. Schádza sa tu celá rodina a určite tu aj vítate svoje návštevy. Preto si toto miesto zaslúži správne zvolené osvetlenie.

Ako vybrať svetlá do obývacej miestnosti?

Nemožno povedať, že existuje jedna univerzálna rada a tá sa aplikuje do všetkých bytov a domov. Tak jednoduché to nie je a určite by vás to ani nebavilo. Každý domov, každý priestor a každý z nás sme jedineční a máme iné potreby. Čo môže vyhovovať jednej domácnosti, môže byť úplne nepoužiteľné v druhej. Preto je potrebné sa vždy poriadne zamyslieť nad tým, aké sú naše predstavy, čo od osvetlenia v obývačke očakávame, a na aké účely budeme túto miestnosť využívať.

Kombinované osvetlenie obývacej časti

Ak je váša obývačka veľká, je vhodné uvažovať o kombinovanom osvetlení. To dosiahnete hlavne pomocou lustra vhodného do obývačky v kombinácii s ďalším osvetlením. Najčastejšie sú to pridané stojacie lampy, ktoré môžu stáť buď v rohu, pri kresle na čítanie alebo na inom ľubovoľnom mieste. Ďalšou možnosťou, ako dostať do izby viac svetla sú nástenné svetlá a bodovky. Všetky tieto varianty sa dajú rôzne kombinovať. V poslednej dobe sa navyše do popredia dostáva aj použitie LED pások, vďaka ktorým získate nový rozmer osvetlenia.

Keď vás bude v miestnosti viac, príde návšteva a vy ich chcete usadiť alebo napríklad keď potrebujete pracovať, potom sa hodí mať čo najviac svetla. Akonáhle sa len rozprávate, relaxujete alebo sa pozeráte na film, stačí si nechať zapnuté napríklad podsvietenie páskou alebo lampičkou. Vďaka kombinovanému riešenie je len ja vás, ako sa so svetlom pohráte.
 

Bodové osvetlenie do obývacej izby

Zmieňované bodové osvetlenie možno použiť i samostatne. U väčších izieb bude potrebné zaobstarať bodoviek viac. Pri menšej miestnosti vám postačí kvalitných LED bodoviek menej. Vybrať sa dá z prisadeného a zapusteného variantu. Zapustené bodovky zaberú menej miesta a opticky takmer vôbec nenarúšajú celkový priestor. Naopak prisadené bodovky sú ľahšie na inštaláciu, zvlášť v prípade, že nechcete riešiť sadrokartón a podhľad.

Osvetlenie obývačky iba pomocou lustru

Možno že máte spojenú obývaciu časť s jedálňou a kuchyňou. V tom prípade postačí aj jeden luster, pri ktorom si ale postrážte správne osadenie žiarovkou, aby ste mali v izbe dostatok svetla. Pomôže vám náš článok o lumenoch a svetelnom toku. V týchto prípadoch sa nebojte vybrať si pokojne nejaké skutočne výrazné a originálne svetlo. Nechajte ho vyniknúť a stať sa dominantou izby.

Obrazové svetlá – keď hľadáte niečo špeciálne

Patríte medzi milovníkov umenia? Alebo radi fotíte a máte svoje najlepšie fotografie zarámované na stene? Možno by ste si radi posvietili na rodinné fotky a obrázky od detí. Vo všetkých prípadoch vás iste zaujmú obrazové nástenné svetlá, ktoré rozhodne nepatria len do múzea alebo galérie. Sú moderné, majú prevažne jednoduchý dizajn, ktorý nijako nenaruší celkový vzhľad izby a hlavne sú funkčné.
 

Štýl svetiel nepodceňujte

Akonáhle sa rozhodnete, ktorý variant použijete, prichádza na rad rozhodovanie o vzhľade svetiel. V Dekolampe ponúkame nepreberné množstvo svetiel, takže táto časť vás bude baviť.
Dajte na svoje pocity a štýl alebo si môžete nechať poradiť od nás alebo svojho bytového dizajnéra. Voliť môžete z moderných svetiel, dizajnových kúskov, krištáľových lustrov, retro štýlu, vintage svietidiel alebo klasického osvetlenia. V rovnakom duchu nakombinujete aj lampu.

Jak vybrat osvětlení do obýváku

Produkty k článku:

doprava ZADARMOPalnas 62002569 EMILY 500 závesné svietidlo 3xE27 23W ľanZáruka 3 rokyPalnas 62002569 EMILY 500 závesné svietidlo 3xE27 23W ľanKód: 9962002569
Obvykle 7-14 dní
140,3 € s DPH
doprava ZADARMOLuxera 46039 luster SPHERA 3x33W|G9Záruka 3 rokyHodnotené odborníkomLuxera 46039 luster SPHERA 3x33W|G9Kód: 91046039
skladom > 10 ks
253,0 € s DPH
Dĺžka [mm] 1020Výška [mm] 1430

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky