00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

3 rady k jednoduchej údržbe svietidiel a lustrov

Ako rýchlo a účinne vyčistiť lustre, lampy a ďalšie osvetlenie? Stačí poznať zopár trikov a je hneď hotovo.

Nový vysnívaný luster už konečne zdobí váš domov a vy si užívate jeho svetla. Rovnako ako ostatné veci vo vašej domácnosti, aj osvetlenie však čas od času potrebuje vašu pozornosť, aby dobre a dlho slúžilo. Premýšľate, ako to urobiť čo najrýchlejšie a najjednoduchšie? Tu vám ponúkame tri jednoduché zásady:

1. Pravidelnosť starostlivosti o svietidlá

Ako často budete čistiť osvetlenie vo vašej domácnosti, záleží samozrejme predovšetkým na vás. Je ale obvyklé, že prach na nábytku utierame často, zatiaľ čo na svetlá zabúdame. Nejeden z nás si na svietidlá spomenie raz za rok, pri vianočnom alebo jarnom upratovaní. Pokiaľ ide o stropné osvetlenie a lustre, budú vám vďačné, keď sa na ne aspoň dvakrát ročne práve pri veľkonočnom a vianočnom upratovaní zameriate a poskytnete im potrebnú očistu od vrstvy prachu. Stolové lampy a lampičky je však vhodné zbavovať prachu častejšie, najlepšie pri každom bežnom domácom upratovaní.

2. Opatrnosť a šetrné zaobchádzanie s lustrami aj lampami

Keď čistíte akékoľvek svietidlo, vždy ich predtým vypnite a odpojte od elektriny, aby ste sa vyvarovali prípadnému úrazu, najmä ak používate vodu. V prípade sklenených, či bohatých krištáľových lustrov je potrebné dbať na šetrné čistenie, aby sme predišli ich poškodeniu.

3. Použitie správnych prostriedkov na čistenie osvetlenia

Použité čistiace prostriedky vždy prispôsobte materiálu svietidla. Pokiaľ ide o najrôznejšie lampy a lampičky z plastu, dreva, textilu a kombinovaných materiálov, postačí handrička a obyčajná voda, buď samotná alebo s prídavkom saponátu. V rámci bežného upratovania ich môžete len utrieť prachovkou či štetkou na prach. Najrôznejšie zapustené stropné svetlá tiež postačí utrieť vlhkou handričkou.

Čím čistiť mosadzný luster?

Zvýšenú pozornosť však treba venovať mosadzným lustrom a lampám. Najrôznejšie krémy a čističe na mosadz zoženiete v každej drogérii, väčšinou ich použijete tak, že pastu nanesiete na savú handričku a mosadzné časti ňou vyleštíte. Alebo môžete využiť tiež babské recepty, obľúbené je domáce čistenie zašlej mosadze kyselinou citrónovou alebo roztokom octu a soli.

 
jak čistit křišťálový lustr
 
 

Ako čistiť křištáľové lustre?

Zrejme najzložitejšiu starostlivosť vyžadujú komplexné krištáľové lustre. Ešte donedávna existovala len jediná možnosť, ako krištáľový luster vyčistiť: odpojiť ho, rozobrať na jednotlivé časti a tie starostlivo kúsok po kúsku umyť, najlepšie v teplej vode s prídavkom octu. Pretože je to činnosť pomerne časovo náročná, niet divu, že sa k nej väčšina vlastníkov týchto lustrov odhodlá len raz za rok. Na trhu sa však už objavili prípravky, ktoré starostlivosť o krištáľový luster podstatne uľahčia. Väčšinou ide o čistiaci sprej, ktorým celý luster nastriekate, špina a prach sa pustí a stečú dole na pripravenú podložku (použiť môžete najlepšie igelit). Jednoduché, nemyslíte?
jak čistit svítidla

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky