00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Aké osvetlenie vybrať do kancelárie?

Pri práci potrebujete kvalitné osvetlenie, o tom vám iste vravieť nemusíme. Viete ale, aké je to správne svetlo, ktoré vás bude pri práci povzbudzovať a nebudú vás z neho bolieť oči? Či už pracujete v kancelárii alebo z domu, výber svetiel do kancelárie by ste nemali podceňovať.

Pri práci potrebujete kvalitné osvetlenie, o tom vám iste vravieť nemusíme. Viete ale, aké je to správne svetlo, ktoré vás bude pri práci povzbudzovať a nebudú vás z neho bolieť oči? Či už pracujete v kancelárii alebo z domu, výber svetiel do kancelárie by ste nemali podceňovať.

 

Základom je stropnica do kancelárie

Aby ste predišli únave a páleniu očí, žmúreniu alebo boleniu hlavy, je dôležité pracovať v miestnosti s kvalitným kancelárskym osvetlením. Základom je hlavné svetlo, ktoré kanceláriu dostatočne osvetlí. Na jednotlivých stoloch potom môžete použiť lampy do kancelárie a plochu osvetliť intenzívnejšie.

Začať by ste mali už spomínaným hlavným svetlom. Vhodnou voľbou sú predovšetkým žiarovky do kancelárie. Nie ale tie, ktoré si pamätáte z minula. Tie dnešné sa nerozsviecujú takú dlhú dobu a nepreblikávajú. Ihneď po ich zapnutí môžete teda pracovať. Pri tomto druhu svetiel iste oceníte dlhú životnosť alebo prachotesnosť. Samotné žiarovky majú pomerne nízku spotrebu, ale až 50 % energie môžete ušetriť, pokiaľ si zaobstaráte LED žiarovky. LED osvetlenie do kancelárie šetrí okrem peňazí aj životné prostredie.
 
Nezameriavame sa ale len na praktickú otázku výberu svetla. Rozumieme tomu, že svetlo v miestnosti, kde trávite väčšinu dňa a pracujete, by malo do interiéru taktiež zapadať. Preto môžete vyberať nielen z mnohých typov závesných žiarovkových svetiel do kancelárie, ale aj z prisadených svietidiel do kancelárie, ktoré oceníte predovšetkým v miestnostiach s nízkym stropom. Váš vysoký kolega už nikdy nerozkolísa luster zakaždým, keď pod ním prejde.
 

Aj farba kancelárskeho osvetlenia má vplyv

Zaobstaranie správneho typu svetla je prvým krokom na ceste k dokonalo osvetlenej práci. Musíte brať do úvahy farbu svetla, ktorou bude svetlo žiariť. V teple a pohodlí sa len málokomu chce pracovať. A tak to platí aj s farbou svetla. Teplejšie tóny vás totiž k práci nenabudia. Ideálnou voľbou je taká farba, ktorá sa bude najviac približovať dennému svetlu.

Denná biela farba podporí sústredenie a neunaví oči. Jednou z výhod je aj to, že keď sa občas pri práci pozriete z okna, nebude vám potom dlho trvať zvyknúť si na svetlo v miestnosti.

Možnosť farby svetla oceníte predovšetkým v domácej kancelárii. Vďaka svetlám Philips Hue si k práci nastavíte biele svetlo a k odpočinku potom teplejšie tóny. Jedno svetlo tak využijete při rôznych činnostiach.
 
stolní lampa na pracovním stole

Jednu kancelársku lampu k tomu

Jedno svetlo v miestnosti ale nestačí. Hlavne večer nie. Na prácu potrebujete dostatočne vidieť a k tomu vám v tme jedna žiarovka príliš nepomôže. Čo vám ale pomôže, je správne vybraná lampa do kancelárie. Tá by vás pri práci nemala oslňovať, zdroj svetla by teda nemal vyčnievať z tienidla, ktoré by malo byť nepriesvitné.

Lampa na pracovnom stole by mala byť polohovacia, ideálne s kĺbovým ramenom. Svetlo lampy tak môžete prispôsobiť a smerovať priamo na prácu - k čítaniu, písaniu aj práci na počítači. Dôležité je taktiež umiestnenie svietidla na stole v kancelárii. Hlavne pokiaľ píšete rukou. Praváci by si mali umiestniť lampičku na ľavú stranu, aby si na slová netienili, a ľaváci presne naopak. Podobne ako lampa môže pri stene poslúžiť aj nástenné svetlo do kancelárie, ktoré má ale väčšinou tú nevýhodu, že jeho svetlo nemôžete smerovať.

Svit z hlavného svetla rozhodne nepodceňujte. Lampička vám síce v noci osvieti pracovnú plochu, ale pokiaľ budete mať vo zvyšku miestnosti tmu, prechod z tmy do svetla oči unaví. Rovnako tak im neprospeje, pokiaľ sa svetlo z lampy bude odrážať v monitore počítača. Zdravie máte predsa len jedno, tak nepodceňujte správny výber svetla, ktorý môže vašim očiam uľaviť.

Produkty k článku:

doprava ZADARMOPalnas 61002323 DIANA 500 stropné svietidlo 3xE27 23W bieleZáruka 3 rokyPalnas 61002323 DIANA 500 stropné svietidlo 3xE27 23W bieleKód: 9961002323
skladom 2 ks
108,4 € s DPH
Výhodný nákupdoprava ZADARMORabalux 4419 Raul LED stolové svietidlo  (1x)Úsporná technológia LEDZáruka 5 rokovRabalux 4419 Raul LED stolové svietidloKód: 98004419
skladom > 10 ks
49,6 € s DPH
Šírka [mm] 50Výška [mm] 500
Výhodný nákupdoprava ZADARMORabalux 4037 BankZáruka 3 rokyRabalux 4037 BankKód: 98004037
skladom > 10 ks
45,0 € s DPH
Šírka [mm] 270Výška [mm] 330

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky