00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Ako na moderné exteriérové osvetlenie

Vonkajšie osvetlenie je neoddeliteľnou súčasťou každého domu. Neslúži len na osvetlenie vonkajších priestorov a zabezpečenie potrebnej bezpečnosti, k tomu všetkému dokáže navodiť príjemnú atmosféru, vďaka čomu sa budete do svojho hniezdočka radi vracať.

Vonkajšie osvetlenie je neoddeliteľnou súčasťou každého domu. Neslúži len na osvetlenie vonkajších priestorov a zabezpečenie potrebnej bezpečnosti, k tomu všetkému dokáže navodiť príjemnú atmosféru, vďaka čomu sa budete do svojho hniezdočka radi vracať.

Zorientovať se však v širokom sortimente exteriérových svietidiel nie je jednoduché. Ak vezmeme do úvahy aj nároky, ktoré musia vonkajšie svietidlá spĺňať, len s veľkými ťažkosťami si laik poradí sám. V tomto článku nájdete množstvo tipov, ako pri výbere vhodného osvetlenia postupovať.

Začnime najskôr predstavením všetkých typov exteriérového osvetlenia: patria sem dekoratívne, nástenné, stropné, bezpečnostné, orientačné a nájazdové alebo prenosné svetlá. Každé má svoje špecifiká, rozdielne funkcie a požiadavky (montážne, inštalačné atď.).

Dekoratívne exteriérové osvetlenie

Pod termínom „exteriérové osvetlenie“ určite každému padnú na um tvarované lampy a nástenné lampičky. Do dekoratívneho exteriérového osvetlenia radíme nielen ich, ale vlastne všetky dizajnové exteriérové svietidlá, ktoré svojím vzhľadom skrášľujú prostredie záhradky či dvora.

Dekoratívne vonkajšie osvetlenie už však neslúži len ako sprievod do altánku pri teplých letných večeroch. S rapídnym vývojom technológií a rôznorodosti materiálov pribudlo na trh obrovské množstvo produktov, líšiacich sa ako dizajnom, použitými materiálmi, tak i funkciami.

Na výber máte zo svietidiel klasického vzhľadu až po ultramoderne koncipované– závesné lustre, stropnice, nástenné svietidlá, lampy, svetlá so senzorom, solárne osvetlenie... Všetky sú kvalitne vyrobené s dôrazom na inováciu.

Možnosti nástenných svetiel

K jednému z najpredávanejších typov vonkajších svietidiel pravdepodobne patria nástenné svietidlá. Môžu byť nainštalované na akýkoľvek povrch (ak sa povrch neklasifikuje stupňom horľavosti "F"), kde sa nachádza vývod elektriny. V závislosti na IP krytie ich potom môžete umiestniť aj mimo striešku, k nasvetlenie múrov a priľahlých priestorov, bez toho, aby ste sa museli báť, že ich vonkajšie podmienky (voda, vlhkosť, UV žiarenie a i.) zničia alebo degradujú.

Niektoré z nich fungujú skôr ako celkové osvetlenie daného miesta, iné ako bodové a konkrétne nasvietenie. V závislosti na tom či chcete osvetliť danú jednu pozíciu, či širšie okolie, voľte aj nástenné svietidlo. Samozrejme existujú aj svetlá, ktoré kombinujú oboje, teda vám pomôžu ako pri hľadaní kľúčov v temnej noci, tak k nasvieteniu obydlia dômyselnými svetelnými efektmi.

Závesné svietidlo do altánku

Veľa výrobcov ponúka výrobky v rámci jednotlivých rodiniek. Keď ste si vyhliadli nástenné svietidlo k domovým dverám či na múrik, je možné, že sa v danej rodinke svietidiel nachádza aj podobne vyzerajúce stropné svietidlo. Vďaka tomu si potom môžete dvorček alebo záhradku podobne štylizovať.

Limitovaní rozhodne nie ste. Na našom e-shope nájdete vonkajšie stropné svietidlá prisadené a závesné – na lanku i reťazi. Rovnako ako u nástenných svetiel môžete vyberať z rôznych štýlov, použitých materiálov a funkcií využitia.

Bezpečnosť nadovšetko

Pokiaľ máte záujem riadne zabezpečiť váš domov a jeho okolie, prvým a najdôležitejším krokom je ich dostatočné osvietenie. Teda žiadny tienistý kút, žiadne nechránené miesto. Až vtedy, akonáhle máte pozemok dostatočne osvetlený, môžete riešiť špeciálne typy osvetlenia.

V našej ponuke nájdete napríklad svietidlá vybavené PIR čidlami alebo kamerami. Ďalej potom inteligentné svietidlá, ktoré je možné ovládať vzdialene pomocou aplikácie a mať tak maximálnu možnú kontrolu aj napriek tomu, že sa na danom mieste práve nenachádzate.

Aby ste sa v tme nestratili

Ak ste si s nástennými či závesnými svietidlami dokázali poradiť sami, na nájazdové a orientačné svietidlá si radšej zavolajte odborníka. Montáž a inštalácia takýchto svietidiel totiž nebýva jednoduchá. Spadajú sem stĺpiky na osvetlenie ciest, orientačné svetlá a takzvané "bludičky" a nájazdová svietidlá.

Čo sa týka stĺpikov, existujú varianty na solárnu energiu, rovnako ako klasické na pripojenie do elektriny, pri ktorých je ale povinnosťou vedenie kábla (poväčšine pod zemou). Je dobré sa hneď na začiatku rozhodnúť, koľko času a energie chcete do nasvetlenie cestičiek vložiť, ušetríte si tým veľa komplikácií.

Stĺpiky nemusí nutne osvetľovať iba chodníky a cesty - môžu byť rozmiestnené po obvode domu, slúžiť k nasvieteniu rybníčkov a sošiek. Alebo napríklad osvetľovať so zabudovanými nájazdovými svietidlami príjazdovú cestu a garáž. A ak ich skombinujete s "bludičkami" k nasvieteniu schodov a obvodu domu, v tme rozhodne nezablúdite.

Výhodou zabudovaných nájazdových svietidiel je, že nevyčnievajú do priestoru, ale efekt nasvietenia sa tým neznižuje. Samozrejme tento typ nenahrádza vonkajší reflektor či výkonné nástenné svietidlo, ide predsa len o orientačné osvetlenie. Vyberajte preto podľa konkrétnych potrieb a možností terénu.

Svetojánske mušky

Obrovským benefitom solárnych vonkajších lámp a lampičiek je možnosť prenášania. Stačí k tomu dostatok slnečného žiarenia a pri posedení s priateľmi budete ako svetluška. Niektoré svietidlá umožňujú aj dobíjanie v prípade nedostatočného nabitia slnečnou energiou.

Prenosné svietidlá sú ľahké, pekne dizajnovaná, nabíjateľné a odolné voči nepriazni počasia. Stávajú sa tak všestrannými pomocníkmi. Môžete ich umiestniť na stolík pod pergolou, na deku pri pikniku alebo ich vziať so sebou na prechádzku prírodou. Nie ste limitovaní žiadnym káblom.

Na čo nezabudnúť

Podobne ako u svietidiel do vnútorných priestorov sú dôležitými aspektmi štýl, v akom sú koncipované, použité materiály, spotreba energie alebo voľba medzi integrovaným LED zdrojom a žiarovkou. U exteriérových svietidiel je ale ešte dôležitejšie zamerať sa na parameter IP krytia, aby ste náhodou nenainštalovali vytúžené svetlo na nevhodné miesto, kde by mohlo dôjsť k jeho poškodeniu.

A ak hľadáte niečo špeciálne, čo by ešte viac zútulnilo váš domov, rozhodne zamierte si prezrieť našu ponuku inteligentného vonkajšieho osvetlenia. Inteligentné svietidlá umožňujú stmievanie, voľbu teploty chromatickosti, voľbu RGB farby a mnoho ďalšieho!

Všetky exteriérové svietidlá nájdete tu:

Exteriérové  osvetlenie a svietidlá

Produkty k článku:

  • Extra zľava 15 %
  • s kódom: 15BONUS
Výhodný nákupdoprava ZADARMOIdeal Lux 246833 záhradná lampa Cima 2x60W | E27 | IP43Vonkajšie osvetlenieZáruka 3 rokyIdeal Lux 246833 záhradná lampa Cima 2x60W | E27 | IP43Kód: I246833
skladom > 10 ks
306,6 € s DPH
Hĺbka [mm] 250
  • Extra zľava 15 %
  • s kódom: 15BONUS
Výhodný nákupdoprava ZADARMOTrio R42251142 LED vonkajší solárny stĺpik so senzorom Posadas 1x4,5W | 3000K | IP44Úsporná technológia LEDVonkajšie osvetlenieZáruka 5 rokovPohybové čidloTrio R42251142 LED vonkajší solárny stĺpik so senzorom Posadas 1x4,5W | 3000K | IP44Kód: TR42251142
skladom > 10 ks
78,4 € s DPH
Šírka [mm] 150Výška [mm] 600
  • Extra zľava 15 %
  • s kódom: 15BONUS
Výhodný nákupdoprava ZADARMOTrio 402360142 záhradný stĺpik Tanaro 1x40W | E27 | IP44Vonkajšie osvetlenieZáruka 5 rokovTrio 402360142 záhradný stĺpik Tanaro 1x40W | E27 | IP44Kód: T402360142
Do vypredania zásob 18 ks
76,8 € s DPH
Výška [mm] 1000
doprava ZADARMOLutec 7193801118 LED vonkajšie otočné stojanové svietidlo Cuba 1x23W | 3000K | IP54Vonkajšie osvetlenieVhodné do vlhkého prostrediaZáruka 3 rokyLutec 7193801118 LED vonkajšie otočné stojanové svietidlo Cuba 1x23W | 3000K | IP54Kód: LT7193801118
Obvykle 7-14 dní
124,9 € s DPH
Šírka [mm] 110Výška [mm] 750

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky