00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Tipy a triky na nasvietenie domácej pracovne

Pracovňa už v dnešnej dobe neslúži iba na výkon práce, môže byť miestom pre odpočinok, čítanie kníh, sledovanie televízie, odpovedanie na e-maily a ďalšie aktivity. Z toho dôvodu je správne osvetlenie miestnosti, ktoré by napĺňalo všetky potreby, kľúčové. Neberte ho preto na ľahkú váhu. V tomto sprievodcovi sa vám pokúsime poradiť, ako správne osvetlenie vybrať.

Predovšetkým je potrebné si uvedomiť, že je pracovňa súčasťou vášho domova, a hoci ide o oddelený priestor, mala by aj napriek tomu korešpondovať s atmosférou a štýlom domu. Jednoducho, aby ste po vstupe do pracovne neboli vytrhnutí z pohodlia a pokoja vášho príbytku.

Oproti osvetleniu v kanceláriách a iných komerčných priestoroch, kde sa snažíme o jednoúrovňové a konzistentné nasvetlenie miestností, by domáca pracovňa mala disponovať viacerými úrovňami osvetlenia, čím ju nielen dostatočne osvetlíte, ale zároveň podporíte atmosféru domu.

Vzhľadom k tomu, že ide o váš osobný priestor, môžete byť pri výbere vybavenia miestnosti odvážnejší. To platí aj pre svietidlá. Napríklad máte možnosť doprostred miestnosti zavesiť dizajnový luster ako dominantu, alebo osvetlením zdôrazniť umelecký kúsok, ktorý v pracovni budete mať vystavený.

Samozrejme že je pracovňa primárne pracovným priestorom, ale aj tak by mala reflektovať vašu osobnosť a záujmy, aby ste sa v nej cítili čo najlepšie a vašu prácu odvádzali čo najefektívnejšie. Nebojte sa teda pri voľbe svietidiel.

Na druhú stranu, všetko má svoje medze; svietidlá by na seba nemali pútať prílišnú pozornosť a nemali by rušiť. Tým by totiž popierali funkciu pracovne. Dobrou voľbou je zvoliť jednu dominantu (vďaka čomu sa pracovňa nebude javiť jednotvárne), napríklad nejaký závesný dizajnový luster, a zbytok svietidiel – prisadené či zabudované – rozmiestniť po obvode miestnosti. Luster montujte do stredu miestnosti, aspoň 180 cm nad podlahou.

Svietidlá vrstvite tak, aby slúžili aktivitám, ktorými sa budete v pracovni zaoberať. Najprv si ujasnite, koľko sa do miestnosti dostane prirodzeného denného svetla. V závislosti na tom sa rozhodnite, koľko reálne budete potrebovať ambientného, pracovného a doplnkového osvetlenia počas dňa.

  • Ambientné osvetlenie sa využíva k celkovému nasvieteniu miestnosti, na vybalansovanie tienistých miest. Vhodnými pre tento účel sú prisadená stropné svietidlá, lustre, stropnice či bodovky.
  • Pre úkony ako sú písanie či čítanie, kedy budete potrebovať sústredený kužeľ svetla, sa hodia pracovné lampičky, poprípadne stojacie lampy.
  • Doplnkové osvetlenie by potom malo byť použité skutočne len ako doplnok. Napríklad k nasvieteniu umeleckých diel či architektonických prvkov miestnosti.

Významný parameter, ktorý by ste mali vziať do úvahy, je teplota chromatickosti. Ide o farbu svetla, ktorou bude zdroj svietiť - od teplej žltej až po studenú bielu. Ideálne zvoľte jednotnú teplotu chromatickosti pre všetky svietidlá v miestnosti. Navyše si môžete vybrať svietidlá, ktoré umožňujú stmievanie, čím je možné upravovať atmosféru v pracovni podľa potreby.

Do pracovne voľte ideálne neutrálnu farbu svetla, teda okolo 4 000 K, teplejšie farba by vás mohla uspávať, studenšie zase naopak môže byť pre niektorých ľudí nepríjemná.

Efektívnym spôsobom nasvietenie miestnosti môže byť vhodné rozmiestnenie nástenných svietidiel, ktoré budú svetlo odrážať od stien a priestor presvetlia. Zároveň zdôraznia architektonické prvky priestoru a podporia budovanú atmosféru.

Pri pracovných lampách a lampičkách dbajte na to, aby sa s ich ramenami dalo ľahko manipulovať a mohli ste tak distribuovať svetlo tam, kam budete potrebovať. Navyše by lampa nemala zaberať príliš miesta a mala by byť stabilná.

Ak budete chcieť dosiahnuť optimálnych podmienok, snažte sa o skombinovanie prirodzeného denného svetla s umelým. Zabránite tým nadmernému osvetleniu plôch, zároveň ušetríte na výdavkoch za energie a budete šetriť aj prírodu.

Všetky naše svietidlá vhodné do pracovní nájdete tu:


Kancelárske svietidlá a osvetlenie

Produkty k článku:

  • EXTRA zľava 20 %
  • s kódom: 20TOP
Výhodný nákupdoprava ZADARMOIdeal Lux 001197 stojaca lampa Elvis 2x60W | E27 (1x)Záruka 3 rokyIdeal Lux 001197 stojaca lampa Elvis 2x60W | E27Kód: I001197
skladom > 10 ks
150,3 € s DPH
Šírka [mm] Ø 240Výška [mm] 1600
  • EXTRA zľava 20 %
  • s kódom: 20TOP
Výhodný nákupdoprava ZADARMOIdeal Lux 222110 LED luster Oracle 1x42W|3000KÚsporná technológia LEDZáruka 3 rokyHodnotené odborníkomIdeal Lux 222110 LED luster Oracle 1x42W|3000KKód: I222110
skladom 3 ks
481,0 € s DPH
Priemer [mm] 700Výška [mm] 195-1460
Výhodný nákupRabalux 4211 SamsonZáruka 3 rokyRabalux 4211 SamsonKód: 98004211
skladom > 10 ks
19,8 € s DPH
Šírka [mm] 370Výška [mm] 490

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky