00,0 €
Spôsoby dodania
Prepravca3.90 €
Osobný odber BrnoZadarmo
Doprava zadarmo od 30 €

Na čo myslieť pri osvetľovaní kúpeľne

V kúpeľni o seba chceme nielen starať, ale aj si oddýchnuť a zrelaxovať. Z toho dôvodu by miestnosť mala byť dostatočne osvetlená.

Veľmi často je pri osvetľovaní domu kúpeľňa brána až ako druhoradá, priestor sa vyplní obyčajnými stropnicami či bodovkami. V čase, keď sú moderné technológie a prepracovanosť interiéru v rozpuku, by bola škoda takto s kúpeľňou naložiť. V tomto sprievodcovi sa vás pokúsime nasmerovať, aby ste priestor využili čo najviac.

Najrozumnejšie je započať osvetľovanie kúpeľne výberom ambientného osvetlenie - teda stropných svietidiel – a svetiel k toaletnému stolíku či umývadlu. Dobre si rozmyslite, či budete chcieť prisadené či závesné svietidlá. Závesných kúpeľňových svietidiel je minimum. Ak nemáte prílišn vysoký strop, voľte radšej prisadené či zapustené svietidlá.

Pre osvietenie zrkadiel, umývadla či toaletného stolíka bude treba vybrať "pracovné" osvetlenie s dostatočným výkonom, aby ste na úkony, ako je holenie, maľovanie make-upu a iné, dobre videli. Prezrite si našu ponuku svietidiel nad zrkadlo, zapustených či prisadených bodoviek alebo stropníc.

Ako už bolo vyššie spomenuté, dostatok kvalitného osvetlenie je kľúčové. Na vytvorenie príjemnej atmosféry a pocitu útulnosti slúži doplnkové osvetlenie. Predsa len v kúpeľni trávime dosť času, určite by nám malo záležať na tom, ako sa v priestore budeme cítiť. Tým skôr, keď v kúpeľni započínáme aj končím deň.

K tomuto účelu sú ako stvorené stmievače. Vďaka nim ste si schopní jednoducho a rýchlo upraviť intenzitu svetla na takú, aká vám bude príjemná. S tým súvisí aj teplota chromatickosti. Všeobecne sa do kúpeľní odporúča belšie a studenšie svetlo (od 4000 K). A či by ste sa radi cítili ako v saune či wellness centre, zvážte nákup inteligentného osvetlenia, kde môžete kontrolovať aj teplotu chromatickosti.

Nešvár, ktorému by ste sa pri osvetľovaní kúpeľne mali vyhnúť, je umiestňovanie svietidiel priamo nad vašu hlavu. Radšej stropné svetlo umiestňujte po obvode miestnosti tak, aby ste boli osvetlení zozadu a zo strán, skôr než priamo od zrkadla či nad hlavou. Zbytočne by ste sa tým oslňovali.

Na druhú stranu rozmiestnenie a počet svietidiel nepodceňte, aby ste neskončili s nedostatočne osvetlenou miestnosťou. Vyvarujte sa aj asymetrickému osvetľovanie - napríklad umiestnenie svetla len z jednej strany zrkadla. Svetlo by sa nedistribuovalo rovnomerne a zle by ste tak videli na starostlivosť o seba.

Čo sa týka žiaroviek, v dnešnej dobe sú veľmi populárne filamentové žiarovky. V kúpeľniach sa im ale radšej snažte vyhnúť a voľte z matných a nepriehľadných LED žiaroviek. Filamentové žiarovky totiž môžu nepríjemne oslňovať.

Umiestnenie svietidiel v sprche či nad vaňou sa líši oproti vyššie spomenutému rozmiestneniu v priestore kúpeľne. Tu sa naopak snažte umiestniť svetlo priamo nad hlavu. Ľudia si často myslia, že osadenie sprchového kúta jednou bodovkou bude dostačujúce. V sprchovacom kúte o jednom metri štvorcovom to možno bude stačiť, ale väčšie priestory by tak boli nedostatočne osvetlené. Vaňu osvetlite ideálne z oboch koncov.

Na záver sme si nechali najzásadnejší aspekt výberu svietidiel do kúpeľní - IP krytie. Do kúpeľne totiž nemôžete umiestniť hocijaké svietidlá. Musia byť odolné voči vlhkosti, prípadne proti vniknutiu drobných predmetov ako je prach a iné. U všetkých svietidiel máme IP krytie uvedené. Podrobnejšie informácie nájdete v našej poradni, kde se IP krytiu podrobne venujeme.

Všetky naše svietidlá vhodné do kúpeľne nájdete tu:

Svietidlá do kúpeľne

Produkty k článku:

Výhodný nákupdoprava ZADARMORabalux 5024 LED stropnica Harold 1x20W | 1600L | 4000K | IP44Úsporná technológia LEDOsvetlenie do kúpelneZáruka 5 rokovRabalux 5024 LED stropnica Harold 1x20W | 1600L | 4000K | IP44Kód: 98005024
skladom > 10 ks
88,0 € s DPH
Dĺžka [mm] 140Výška [mm] 280
doprava ZADARMOGlobo 78160-2 nástenné svietidlo Piton 2x25W | E14 | IP44Osvetlenie do kúpelneZáruka 3 rokyGlobo 78160-2 nástenné svietidlo Piton 2x25W | E14 | IP44Kód: GLB78160-2
Obvykle 7-14 dní
35,0 € s DPH
Šírka [mm] 100Výška [mm] 350

Sme priami dovozcovia renomovaných značiek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všetky značky